FIT PRZEPISY, LUNCHBOX, OBIADY, PRZEPISY

Placuszki z cukini

Sezon cukiniowy w pełni, więc zachęcam Was do zrobienia tych pysznych placuszków. Koniecznie dodajcie do nich świeżego koperku i pietruszki. Najlepiej smakują zaraz po usmażeniu z tzatzikami. Wybierając cukinię – polecam kupować te mniejsze okazy, są dużo smaczniejsze!

To co, może dziś na obiad placuszki z cukini? 🙂

SKŁADNIKI:

  • 300g cukini
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mleka
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 łyżka świeżego koperku
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

WYKONANIE:

Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulkę, koperek i pietruszkę drobno posiekać.

W misce roztrzepać jajko z mlekiem i dodać makę, następnie dodać startą cukinię, cebulę, koperek i pietruszkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Smażyć na rozgrzanym oleju małymi porcjami (po łyżce) po około 2-3 minuty z każdej strony, aż będą rumiane.

Smacznego!