Pierogi z jagodami przywodzą mi na myśl beztroskie wakacje z dzieciństwa 🙂 Zbieraliśmy z Kuzynami jagody, a Babcia robiła pyszne pierogi… i nikt wtedy nie myślał o glutenie, cukrze… no może o cukrze tak. Trzeba było nasypać go tak dużo żeby chrupało…
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka gorącej wody
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
dodatkowo: 200-300 g jagód (mogą być mrożone) wymieszanych z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej
WYKONANIE:
Mąkę połączyć z solą, olejem i ciągle mieszając dodawać po trochu bardzo gorąca wodę. Uważajcie, aby się nie poparzyć! Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto łatwo dochodzące od ręki. Przykryć ściereczką i pozostawić na 10-15 minut, aby odpoczęło. Wałkować i nadziewać jagodami.
Gotowe pierogi wrzucać do osolonego wrzątku i gotować kilka minut od wypłynięcia.
Podawać z kwaśną śmietaną i/lub posypane cukrem.
Smacznego!