Pieczone ziemniaki są zdrowsze i mniej kaloryczne niż frytki, ponieważ nie smażymy ich na głębokim tłuszczu. Pieczenie w piekarniku pozwala zachować też więcej substancji odżywczych. Ziemniaki pieczone możesz obrać ze skórki, albo wyszorować i upiec ze skórką. Warto prócz soli i pieprzu, dodać do pieczonych ziemniaków dużą ilość przypraw: słodką i ostrą paprykę, oregano, tymianek lub rozmaryn. Ziemniaki z piekarnika mogą być samodzielną przekąską lub dodatkiem do dania głównego. Polecam 🙂
SKŁADNIKI:
- 10 dużych ziemniaków
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
- zioła (oregano, rozmaryn, tymianek)
- papryka słodka
- papryka ostra
WYKONANIE:
Ziemniaki dokładnie wyszorować lub obrać ze skórki (upieczone ze skórką będą jeszcze smaczniejsze). Pokroić na kawałki, polać oliwą z oliwek i obficie obsypać przyprawami: solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz ziołami.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć na nią ziemniaki. Piec na 180 stopni około 10-15 minut. (Sprawdzić widelcem czy są miękkie)
Upieczone ziemniaki podawać jako dodatek do mięs, ryb lub jako samodzielne danie. Pieczone ziemniaczki doskonale smakują ze sosem czosnkowym.
Smacznego!
Beata
21 stycznia 2024Dzień dobry, bardzo przepraszam ale powinno być z sosem a nie ze sosem . Pozdrawiam