DODATKI I PRZEKĄSKI, PRZEPISY, ŚNIADANIA, SPIŻARNIA

Pasta z bobu i awokado

Pasta z bobu i awokado jest moją propozycją na smaczne, wegańskie smarowidło. Smaczna, pożywna i naprawdę zdrowa. Polecam!

SKŁADNIKI:

  • 130g ugotowanego i obranego bobu*
  • 1 awokado
  • garść świeżej bazylii
  • sok z 0,5 cytryny
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

WYKONANIE:

* Jak ugotować bób do pasty: bób wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i od ponownego zagotowania wody – gotujemy około 5-7 minut. Następnie odcedzamy bób na durszlaku i obficie przelewamy zimną wodą by nie stracił swojego pięknego, zielonego koloru. Obieramy z łupinek.

Awokado i ugotowany bób rozdrabniamy widelcem (możecie użyć blendera), dodajemy drobno posiekaną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną bazylię i doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Podawać na grzankach lub innym, ulubionym pieczywie.

Smacznego!