Pasta z bobu i awokado jest moją propozycją na smaczne, wegańskie smarowidło. Smaczna, pożywna i naprawdę zdrowa. Polecam!
SKŁADNIKI:
- 130g ugotowanego i obranego bobu*
- 1 awokado
- garść świeżej bazylii
- sok z 0,5 cytryny
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
WYKONANIE:
* Jak ugotować bób do pasty: bób wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i od ponownego zagotowania wody – gotujemy około 5-7 minut. Następnie odcedzamy bób na durszlaku i obficie przelewamy zimną wodą by nie stracił swojego pięknego, zielonego koloru. Obieramy z łupinek.
Awokado i ugotowany bób rozdrabniamy widelcem (możecie użyć blendera), dodajemy drobno posiekaną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną bazylię i doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Podawać na grzankach lub innym, ulubionym pieczywie.
Smacznego!