CIASTA I DESERY, PRZEPISY

Owsiane ciastka dyniowe

ciasteczka dyniowe 1

Te ciastka w naszym domu mogłyby być walutą. I to taką całkiem mocną. Są tacy, którzy zrobią… prawie wszystko, żeby je sobie pochrupać…  Nie to, żebym Was namawiała do wieszania cennika na słoiczku z nimi 🙂 ale myślę, że za odkurzanie możecie spokojnie dać 3 sztuki. Za wyprowadzenie psa 5 sztuk.  Ale… jak zostanie jedno ostatnie…  zapewniam Was, możecie negocjować mycie okien…

SKŁADNIKI (na około 25 sztuk):

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka puree z dyni (dynia obrana, upieczona w piekarniku do miękkości, zblendowana)
  • 1 3/4 szklanki płatków owsianych
  • 0,5 szklanki orzechów włoskich
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki miękkiego masła
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
WYKONANIE:

W misce zmieszać mąkę, sodę, cukier, cynamon i sól. Dodać masło i zmiksować. Następnie dodać jajko, puree z dyni, płatki owsiane i orzechy. Dokładnie wymieszać, przykryć folią i odstawić do lodówki na około 30 minut (można na dłużej, nawet całą noc).

Cisto wyjąć z lodówki i za pomocą łyżki układać porcje na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec około 15 minut na 180 stopni. Po 15 minutach pieczenia, ciasteczka są upieczone ale mięciutkie. Jeśli wolicie bardziej chrupiące – polecam piec 5-7 minut dłużej.

Smacznego!

 

 

Dodaj komentarz