DANIA NA CIEPŁO, DODATKI I PRZEKĄSKI, PRZEPISY

Naleśniki szpinakowe z serkiem chrzanowym i wędzonym łososiem

Naleśniki szpinakowe są naprawdę zielone i pyszne. A wersja z serkiem chrzanowym i wędzonym łososiem wyjątkowo smaczna. Wyglądają bardzo wykwintnie, więc możecie je podać na karnawałowym spotkaniu ze znajomymi. Serdeczne polecam!

SKŁADNIKI NA NALEŚNIKI: (ok. 12 sztuk)

  • 1 szklanka mleka (u mnie owsiane)
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 80 g świeżego szpinaku
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

WYKONANIE:

W blenderze zmiksować mleko ze szpinakiem. Miksować tak długo, aż znikną wszystkie drobinki szpinaku. Dodać pozostałe składniki, zmiksować na gładkie ciasto. Odstawić na 15-20 minut.

Smażyć na patelni delikatnie posmarowanej tłuszczem, z obu stron do lekkiego zrumienienia.

SPOSÓB PODANIA:

  • 12 plastrów wędzonego łososia
  • 4-5 garści rukoli
  • kilka gałązek świeżego koperku
  • cytryna
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sos: 10 łyżek jogurtu naturalnego wymieszać z 4-5 łyżek chrzanu

Naleśniki smarować sosem chrzanowym, układać listki rukoli, porwane kawałki wędzonego łososia, skropić sokiem z cytryny, oprószyć świeżo mielonym pieprzem, ozdobić gałązkami koperku i składać.

Smacznego!