Naleśniki szpinakowe są naprawdę zielone i pyszne. A wersja z serkiem chrzanowym i wędzonym łososiem wyjątkowo smaczna. Wyglądają bardzo wykwintnie, więc możecie je podać na karnawałowym spotkaniu ze znajomymi. Serdeczne polecam!
SKŁADNIKI NA NALEŚNIKI: (ok. 12 sztuk)
- 1 szklanka mleka (u mnie owsiane)
- 1 szklanka wody gazowanej
- 3 jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 80 g świeżego szpinaku
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
WYKONANIE:
W blenderze zmiksować mleko ze szpinakiem. Miksować tak długo, aż znikną wszystkie drobinki szpinaku. Dodać pozostałe składniki, zmiksować na gładkie ciasto. Odstawić na 15-20 minut.
Smażyć na patelni delikatnie posmarowanej tłuszczem, z obu stron do lekkiego zrumienienia.
SPOSÓB PODANIA:
- 12 plastrów wędzonego łososia
- 4-5 garści rukoli
- kilka gałązek świeżego koperku
- cytryna
- świeżo mielony czarny pieprz
- sos: 10 łyżek jogurtu naturalnego wymieszać z 4-5 łyżek chrzanu
Naleśniki smarować sosem chrzanowym, układać listki rukoli, porwane kawałki wędzonego łososia, skropić sokiem z cytryny, oprószyć świeżo mielonym pieprzem, ozdobić gałązkami koperku i składać.
Smacznego!