CIASTA, CIASTA I DESERY

Murzynek piernikowy

Dziś zapraszam na murzynek z piernikową nutką. To tradycyjne ciasto urozmaicone korzennymi przyprawami nabiera zimowo-świątecznego wymiaru. Szybkie, proste i smaczne 🙂 Czego chcieć więcej? Polecam…

P.S. Za inspirację dziękuję Misi i jej właśnie dedykuję ten wpis 🙂

SKŁADNIKI:

  • 125 g masła
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki zmielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 6 łyżeczek kakao
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli

WYKONANIE:

Mąkę, cynamon, sodę, przyprawę do piernika i cukier waniliowy – przesiać i odłożyć. W rondelku rozpuścić masło, dodać mleko, cukier i kakao. Doprowadzić do wrzenia, gotować przez 1 – 2 minuty, wystudzić. Do wystudzonej masy dodać przesianą mąkę wymieszaną z sodą, cynamonem i przyprawą do piernika i cukrem waniliowym – wymieszać rózgą kuchenną. Białka ubić na sztywną pianę. Powoli dodawać żółtka i nadal ubijać. Ubitą masę dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką.

Piec 45-60 minut do suchego patyczka na 170°C.

Polać polewą kakaową.

POLEWA KAKAOWA:

  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 5 łyżek śmietany kremówki 30%

W rondelku roztopić masło, dodać cukier, kakao i śmietanę. Wymieszać, krótko zagotować do zgęstnienia. Udekorować ciasto.

Smacznego :-).

Dodaj komentarz