CIASTA I DESERY, PRZEPISY

Muffinki z jagodami na maślance

muffinki-z-jagodami-na-maślance

Jeśli jesteście szczęśliwymi posiadaczami mrożonych jagód, to dzisiejszy przepis na pewno Was uszczęśliwi… Muffiny są wilgotne i bardzo pachną jagodami. To oprócz pierogów – mój ulubiony sposób na smakowite spożycie mrożonych jagód. Upieczcie je sobie na podwieczorek i cieszcie się!

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków lub ksylitolu
  • 2 jajka
  • 1 szklanka maślanki lub jogurtu naturalnego
  • 6 łyżek oleju lub roztopionego masła
  • 1 szklanka jagód (mogą być mrożone)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • mały cukier waniliowy

WYKONANIE:

Całe jajka zmiksować z cukrem, następnie dodać maślankę i olej. Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Suche składniki dodać  do mokrych i dokładnie wymieszać. Do masy dodać jagody i delikatnie wymieszać łyżką.

Formę na muffiny  wyłożyć papilotkami i wypełnić w 3/4 ciastem.

Piec w temperaturze 180 stopni ok. 15-20 minut (do suchego patyczka)

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

2 komentarze

  • Joanna

    29 marca 2021

    Dziękuję za przepis. Wyszły przepychota.

  • Marcin

    7 lutego 2024

    Witam, mam pytanie – ilość ciasta jest na 6 czy 12 sztuk? Z góry dziękuję za ewent. odpowiedź.
    Pozdrawiam

Dodaj komentarz