Muffinki śniadaniowe z malinami są pyszne, wilgotne, delikatnie owsiane i mocno malinowe. No i słodkie oczywiście. Polecam na niedzielne śniadania, na podwieczorki, pikniki, kinderbale, bale dla starszych, lepsze i gorsze dni. Z przepisu wychodzi ich sporo (w zależności od foremek jakie macie) 24-36 sztuk. I dobrze, bo są pyszne!
SKŁADNIKI:
- 450 g mąki
- 330 g cukru
- 50 g płatków owsianych
- 125 ml mleka
- 185 ml oleju
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 starte jabłko
- 2 banany
- 250 g malin
- 1 łyżka cukru muscovado
WYKONANIE:
Całe jajka zmiksować z cukrem, następnie dodać olej, mleko i miksować około 2 minut. Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, 3/4 płatków owsianych, starte jabłko i rozgniecione widelcem banany. Następnie dodać „mokre” składniki i wymieszać. Na końcu dodać maliny i delikatnie wymieszać.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami i wypełnić do 3/4 ciastem. Na wierzchu posypać resztą płatków owsianych i cukrem muscovado.
Piec w temperaturze 180 stopni ok.20-25 minut (do suchego patyczka)
Smacznego!