CIASTA I DESERY, PRZEPISY, ŚNIADANIA

Muffinki śniadaniowe z malinami

Muffinki  śniadaniowe z  malinami są  pyszne, wilgotne, delikatnie owsiane i mocno malinowe.  No i słodkie oczywiście. Polecam na niedzielne śniadania, na podwieczorki, pikniki, kinderbale, bale dla starszych, lepsze i gorsze dni. Z przepisu wychodzi ich sporo (w zależności od foremek jakie macie) 24-36 sztuk. I dobrze, bo są pyszne!

SKŁADNIKI:

  • 450 g mąki
  • 330 g cukru
  • 50 g płatków owsianych
  • 125 ml mleka
  • 185 ml oleju
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 1 starte jabłko
  • 2 banany
  • 250 g malin
  • 1 łyżka cukru muscovado

WYKONANIE:

Całe jajka zmiksować z cukrem, następnie dodać olej, mleko i miksować około 2 minut. Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, 3/4 płatków owsianych, starte jabłko i rozgniecione widelcem banany. Następnie dodać „mokre” składniki i wymieszać. Na końcu dodać maliny i delikatnie wymieszać.

Formę na muffinki wyłożyć papilotkami i wypełnić do 3/4 ciastem. Na wierzchu posypać resztą płatków owsianych i cukrem muscovado.

Piec w temperaturze 180 stopni ok.20-25 minut (do suchego patyczka)

Smacznego!

Dodaj komentarz