CIASTA I DESERY, MUFFINY I BABECZKI

Muffinki czekoladowe

Ciastka czekoladowe

SKŁADNIKI na około 12 muffinek:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • cukier waniliowy
  • 0,5 tabliczki posiekanej czekolady mlecznej
  • 0,5 tabliczki posiekanej czekolady białej

WYKONANIE:

Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać kakao, cukier oraz cukier waniliowy i wymieszać.
W drugiej misce zmiksować „mokre” składniki: mleko, jajko i olej.
Miksować „mokre” i suche składniki do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodać posiekaną czekoladę i delikatnie wymieszać szpatułką.
Formę na muffinki wykładać papilotkami i wypełniać ciastem do 2/3 wysokości. Na wierzchu układać kawałeczki czekolady.

Piec około 20 minut (do suchego patyczka), 180 stopni.

Smacznego!

Dodaj komentarz