Sezon dyniowy w pełni, więc dzielę się dziś z Wami przepisem na makaron dyniowy z gorgonzolą. Jest zaskakująco smaczny 🙂 Polecam!
SKŁADNIKI:
- 800g dyni piżmowej, „przerobionej” na makaron (makaron z dyni najłatwiej zrobić temperówką lub obieraczką do warzyw)
- 150g gorgonzoli pokrojonej w plastry
- 1/4 szklanki drobno startego parmezanu
- 100g masła
- garść drobno posiekanej pietruszki
- sól, pieprz
- 1 łyżka oliwy z oliwek
WYKONANIE:
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć makaron dyniowy, polać 1 łyżką oliwy, posypać solą i pieprzem i piec 5 minut.
Masło podgrzewać w rondelku 4-5 minut, aż zacznie się pienić i stanie się orzechowo-brązowe.
Dynię i gorgonzolę podzielić na talerze, polać zrumienionym masłem, posypać parmezanem i posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!