CIASTA I DESERY, PRZEPISY

Lody mirabelkowe

Dziś przepis na lody mirabelkowe. Dla ochłody, dla zdrowia i dla uczty dla oczu. Sezon na te niedocenione owoce w pełni, więc namawiam Was… zróbcie sobie choć jedną porcję… albo dwie 🙂

SKŁADNIKI:

  • 500g mirabelek (ok. 350g po wypestkowaniu) u mnie czerwone i fioletowe
  • 100g cukru lub ksylitolu + dodatkowo 4 łyżki
  • 400g jogurtu naturalnego

WYKONANIE:

Mirabelki umyć i wypestkować. Smażyć ze 100g cukru na patelni około 5-7 minut, aż owoce puszczą sok, cukier się rozpuści a sok minimalnie zredukuje. Wystudzić.

Jogurt wymieszać z 4 łyżkami cukru lub ksylitolu, przełożyć do płaskiego naczynia i niezbyt dokładnie wymieszać z konfiturą mirabelkową.

Mrozić kilka godzin.

Lody można też mrozić w foremkach.

Smacznego!

Dodaj komentarz