Dziś przepis na lody mirabelkowe. Dla ochłody, dla zdrowia i dla uczty dla oczu. Sezon na te niedocenione owoce w pełni, więc namawiam Was… zróbcie sobie choć jedną porcję… albo dwie 🙂
SKŁADNIKI:
- 500g mirabelek (ok. 350g po wypestkowaniu) u mnie czerwone i fioletowe
- 100g cukru lub ksylitolu + dodatkowo 4 łyżki
- 400g jogurtu naturalnego
WYKONANIE:
Mirabelki umyć i wypestkować. Smażyć ze 100g cukru na patelni około 5-7 minut, aż owoce puszczą sok, cukier się rozpuści a sok minimalnie zredukuje. Wystudzić.
Jogurt wymieszać z 4 łyżkami cukru lub ksylitolu, przełożyć do płaskiego naczynia i niezbyt dokładnie wymieszać z konfiturą mirabelkową.
Mrozić kilka godzin.
Lody można też mrozić w foremkach.
Smacznego!