DANIA NA CIEPŁO, PRZEPISY

Kurczak curry

Kurczak curry

SKŁADNIKI:

  • 1 filet z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżka żółtej pasty curry
  • 1 puszka mleka kokosowego (400ml)
  • 8 łyżek śmietanki kremówki

WYKONANIE:

Filet z kurczaka pokroić na 1-2 cm kawałki. Doprawić solą (lekko, bo pasta curry jest słona) oraz pieprzem.

Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i obsmażyć kawałki kurczaka na złoty kolor, następnie dodać pokrojoną w paski czerwona paprykę i chwilę razem poddusić. Pod koniec smażenia dodać pastę curry i dokładnie wymieszać.

Następnie wlać  mleko kokosowe i gotować, aż sos zredukuje się o połowę. Dodać śmietanę kremówkę i zagotować.

Podawać z ryżem, posypanym świeżą kolendrą.

Smacznego!

Dodaj komentarz