CIASTA I DESERY, PRZEPISY

Kruche ciasto z malinami i waniliową pianką

Kruche ciasto z malinami i pianką

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 250 g masła
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki zagnieść tylko do połączenia. Podzielić na dwie części (60% i 40%), zawinąć w folię spożywczą i zamrozić.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta.

Piec w temperaturze 190 stopni przez około 15-20 minut a następnie  wystudzić.

WANILIOWA PIANKA:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 budynie waniliowe
  • 500 g malin (mogą być zamrożone)

Białka ubić na sztywna pianę, następnie po łyżce dosypywać cukier i nadal ubijać. Do białek przesiać budyń i zmiksować do połączenia składników.

Tak powstałą piankę wykładamy na podpieczony spód. Na wierzchu układamy malinki (dziurką do góry :-), a na nie ścieramy mniejszą część ciasta.

Piec w temperaturze 190 stopni przez około 30-40 minut.

Podawać oprószone cukrem pudrem.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz