SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 250 g masła
- 5 żółtek
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki zagnieść tylko do połączenia. Podzielić na dwie części (60% i 40%), zawinąć w folię spożywczą i zamrozić.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta.
Piec w temperaturze 190 stopni przez około 15-20 minut a następnie wystudzić.
WANILIOWA PIANKA:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 2 budynie waniliowe
- 500 g malin (mogą być zamrożone)
Białka ubić na sztywna pianę, następnie po łyżce dosypywać cukier i nadal ubijać. Do białek przesiać budyń i zmiksować do połączenia składników.
Tak powstałą piankę wykładamy na podpieczony spód. Na wierzchu układamy malinki (dziurką do góry :-), a na nie ścieramy mniejszą część ciasta.
Piec w temperaturze 190 stopni przez około 30-40 minut.
Podawać oprószone cukrem pudrem.
Smacznego!