PRZEPISY, SPIŻARNIA

Konfitura z płatków róży

Prawdziwy rarytas. To taka konfitura, która powinna mieć w piwnicy  wyjątkowe miejsce 🙂 

SKŁADNIKI:
  • 25 dag płatków róży
  • 0,5 litra wody
  • 50 dag cukru
  • sok z połowy cytryny
WYKONANIE:

Płatki róży dokładnie obejrzeć i usunąć niechcianych lokatorów 🙂 Następnie poucinać białe części płatków. Jeśli róża jest młoda, nie trzeba tego robić. Zalać płatki wrzątkiem, dodać cukier i gotować około godzinę – często mieszając. Płatki zrobią się białe. Następnie dodać sok z cytryny (dzięki niemu konfitura nabierze pięknego różowego koloru), zagotować i odstawić do następnego dnia.

Kolejnego dnia smażyć konfiturę około 1 godzinę, gorącą przekładać do wyparzonych słoików i zamykać.

Konfitura nie wymaga dodatkowej pasteryzacji.

Smacznego!

Dodaj komentarz