OBIADY, PRZEPISY

Klopsiki mięsno-warzywne w sosie pomidorowym

Dziś proponuję klopsiki mięsno-warzywne w sosie pomidorowym. Podaję je z makaronem, posypane tartym parmezanem i ziołami. Serdecznie polecam!

SKŁADNIKI NA KLOPSIKI:

  •  250 g mięsa mielonego (indyk, cielęcina, wieprzowina)
  •  250 g surowych warzyw startych na tarce (kapusta biała, cukinia, marchewka, pietruszka, seler – w dowolnych proporcjach)
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz
  • 5-6 łyżek mąki
  • olej lub masło do smażenia

WYKONANIE:

Cebulkę drobno pokroić i zeszklić na patelni na łyżce oliwy, wystudzić. Mięso wymieszać z tartymi warzywami, podsmażoną cebulką, bułką tartą, jajkiem, majerankiem i przyprawami. Z masy formować małe pulpeciki, obtaczać w mące i smażyć na patelni na złoty kolor.

SKŁADNIKI NA SOS POMIDOROWY:

  • 350 ml przecieru pomidorowego – passaty
  • 1 szklanka bulionu, rosołu lub wody
  • oregano, bazylia (mogą być suszone)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1-2 listki laurowe
  • 3-4 ziela angielskie
  • 1 łyżka śmietanki kremówki

WYKONANIE:

Na patelni na łyżce oliwy zeszklić cebulkę, dodać przecier pomidorowy, bulion, doprawić ziołami, solą, pieprzem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodać ziele angielskie i listek laurowy. Wymieszać ze śmietanką i zagotować. Usmażone pulpeciki wkładać do sosu. Zagotować i gotowe! Podawać z makaronem. Można posypać tartym parmezanem i ziołami.

Smacznego!

Dodaj komentarz