To idealna zupa na chłodne dni. Jest rozgrzewająca, gęsta, sycąca i można ją zrobić w kilka minut. Polecam!
SKŁADNIKI:
- 300g czerwonej soczewicy
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 400ml mleczka kokosowego
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2-3 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki garam masala
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego (zmielonego)
- chilli wg uznania
- 2 łyżki oleju kokosowego
- sok z 1 cytryny
- sok z 1 limonki
- sól do smaku
- świeża kolendra
WYKONANIE:
Cebule i czosnek obrać i drobno posiekać.
W garnku rozgrzać olej kokosowy, dodać pokrojone cebule i czosnek. Chwilkę razem smażyć, następnie dodać przyprawy – garam masala, kurkumę, kmin i chilli. Zamieszać i smażyć razem około minuty.
Soczewicę opłukać na sitku i dodać do garnka, następnie dodać pomidory, sok z cytryny i limonki, mleczko kokosowe i bulion.
Całość gotować około 30 minut (aż soczewica będzie miękka)
Doprawić do smaku solą. Zupę podawaj udekorowaną świeżymi listkami kolendry.
Smacznego!