LUNCHBOX, NA CHLEB, PRZEKĄSKI, PRZEPISY, ŚNIADANIA

Guacamole

Podstawowy przepis na ten znany meksykański sos, to awokado roztarte ze sokiem z limonki i solą. Mój przepis został „wzbogacony” o kilka naszych ulubionych składników. Polecam jako pastę na kanapki, najlepiej z plasterkiem świeżego malinowego pomidorka 🙂

SKŁADNIKI:
  • 1-2 miękkie, dojrzałe awokado
  • mała czerwona cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek ostrej papryczki (opcjonalnie)
  • kilka listków bazylii
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
WYKONANIE:

Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i wybrać miąższ łyżeczką. Miąższ rozgniatamy widelcem, dodajemy drobniutko pokrojoną cebulkę, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, odrobinę pokrojonej, ostrej papryczki, drobno pokrojoną bazylię. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Smacznego!

Dodaj komentarz