PRZEPISY, SPIŻARNIA

Dżem z czarnej porzeczki

Dżem z czarnych porzeczek

Przepyszny dżem. Ma piękny, głęboki kolor i można go zrobić bez użycia żelfixów. Porzeczki mają bardzo dużo pektyn, więc przygotujcie owoce, cukier i do dzieła!

SKŁADNIKI:

  • 1 kg czarnej porzeczki (obranej z gałązek)
  • 0,5 kg cukru lub ksylitolu

Porzeczki z cukrem umieścić w szerokim garnku. Wymieszać, zagotować. Gotować na małym ogniu około 1 godziny.Koniecznie mieszać od czasu do czasu.

Uwaga: dżem po wystygnięciu zgęstnieje!

Gorący dżem nakładać do wyparzonych słoików, zakręcać i na kilka minut stawiać do góry dnem.

Jeśli nakładacie do słoików gorący dżem, pasteryzacja nie jest konieczna.

Smacznego!

Dodaj komentarz