PRZEPISY, SPIŻARNIA

Dżem z truskawek i kwiatów czarnego bzu

SKŁADNIKI:
  • 1 kg truskawek
  • 15 kwiatostanów czarnego bzu
  • 500 g cukru lub ksylitolu
  • opakowanie żelifixu 2:1
  • sok z  jednej cytryny
WYKONANIE:

Truskawki umyć, odsączyć, pozbawić szypułek i pokroić na mniejsze kawałki.

Do garnka włożyć truskawki i wsypać  żelfix. Bardzo dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut, aż truskawki puszczą sok.

W tym czasie przygotować kwiaty bzu. Kwiaty dokładnie przejrzeć, usunąć „lokatorów” – nie myć ich. Kwiatki odciąć nożyczkami od łodyżek.

Truskawki z cukrem przemieszać, doprowadzić do wrzenia, dodać cukier, a następnie – często mieszając gotować 3 minuty.

Zdjąć z ognia, dodać kwiaty bzu i mieszać, aż piana na powierzchni zniknie.

Gorący dżem przelać do wyparzonych słoików, zakręcać i odstawiać do góry dnem, aż ostygną.

Smacznego!

Dżem truskawką i kwiat bzu