CIASTA I DESERY, PRZEPISY

Deser z kremem budyniowym i malinową frużeliną

Krem budyniowy z malinową frużeliną

SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:

  • 0,5 l mleka
  • 200g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej
  • cukier waniliowy

WYKONANIE:

Zagotować 250ml mleka z cukrem i wanilią. Pozostałą część mleka (250 ml) zmiksować  ze skrobią ziemniaczaną i mąką pszenną, po czym wlać do wrzącego mleka. Doprowadzić do wrzenia, często i energicznie mieszając (by się nie porobiły grudki), chwilę pogotować. Wystudzić.

Masło utrzeć do powstania białej, lekkiej, puszystej masy. Dodawać budyń, w 3-4 turach  miksując po każdym dodaniu do połączenia.

Gotowy krem przełożyć do pucharków.

SKŁADNIKI NA MALINOWĄ FRUŻELINĘ:

  • 250 g malin
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody

W małym garnuszku wymieszać owoce z cukrem. Postawić na palniku o średniej mocy i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru (maliny puszczą sporo soku). Dodać  wodę z mąką, dobrze wymieszać, zagotować, zdjąć z palnika. Lekko wystudzić i wyłożyć na krem budyniowy. Schłodzić najlepiej przez całą noc w lodówce. Przed podaniem udekorować świeżymi malinami.

Smacznego!

 

 

 

Dodaj komentarz