SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:
- 0,5 l mleka
- 200g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- 2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej
- cukier waniliowy
WYKONANIE:
Zagotować 250ml mleka z cukrem i wanilią. Pozostałą część mleka (250 ml) zmiksować ze skrobią ziemniaczaną i mąką pszenną, po czym wlać do wrzącego mleka. Doprowadzić do wrzenia, często i energicznie mieszając (by się nie porobiły grudki), chwilę pogotować. Wystudzić.
Masło utrzeć do powstania białej, lekkiej, puszystej masy. Dodawać budyń, w 3-4 turach miksując po każdym dodaniu do połączenia.
Gotowy krem przełożyć do pucharków.
SKŁADNIKI NA MALINOWĄ FRUŻELINĘ:
- 250 g malin
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody
W małym garnuszku wymieszać owoce z cukrem. Postawić na palniku o średniej mocy i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru (maliny puszczą sporo soku). Dodać wodę z mąką, dobrze wymieszać, zagotować, zdjąć z palnika. Lekko wystudzić i wyłożyć na krem budyniowy. Schłodzić najlepiej przez całą noc w lodówce. Przed podaniem udekorować świeżymi malinami.
Smacznego!