CIASTA I DESERY, PRZEPISY

Deser kokosowy z rabarbarem

Witajcie, dzi艣 zapraszam Was na pyszny, kokosowy deser z lekko kwa艣nym rabarbarem. Sezon na rabarbar w pe艂ni, wi臋c korzystajmy 馃檪

SK艁ADNIKI:

  • 250 ml mleka kokosowego (ja u偶y艂am z kartonika)
  • 2 p艂askie 艂y偶eczki 偶elatyny
  • 30 g ksylitolu lub cukru
  • szczypta soli
  • 350 g rabarbaru + 2 艂y偶ki ksylitolu lub cukru

WYKONANIE:

MASA KOKOSOWA: 呕elatyn臋 rozpu艣ci膰 w 2 艂y偶kach gor膮cej wody i odstawi膰. W rondelku umie艣ci膰 mleko kokosowe i cukier. Podgrzewa膰 na ma艂ym ogniu, a偶 cukier si臋 rozpu艣ci. Odstawi膰 z ognia, doda膰 rozpuszczon膮 偶elatyn臋 i dok艂adnie wymiesza膰. Mas臋 wla膰 do 4 szklanek, ostudzi膰 i wstawi膰 do lod贸wki na 2-3 godziny, a偶 masa st臋偶eje.

RABARBAR: Rabarbar umy膰, osuszy膰 (nie obiera膰!!) i pokroi膰 na 0,5cm kawa艂ki. Nast臋pnie wymiesza膰 z cukrem lub ksylitolem i oko艂o 5-7 minut podsma偶a膰 na suchej patelni. Powsta艂y d偶em ostudzi膰 a nast臋pnie wy艂o偶y膰 na st臋偶a艂膮 mas臋 kokosow膮. Mo偶na udekorowa膰 艣wie偶膮 truskawk膮 lub listkami mi臋ty. Przechowywa膰 w lod贸wce.

Smacznego!