CIASTA I DESERY, PRZEPISY

Deser kokosowy z rabarbarem

Witajcie, dziś zapraszam Was na pyszny, kokosowy deser z lekko kwaśnym rabarbarem. Sezon na rabarbar w pełni, więc korzystajmy 🙂

SKŁADNIKI:

  • 250 ml mleka kokosowego (ja użyłam z kartonika)
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 30 g ksylitolu lub cukru
  • szczypta soli
  • 350 g rabarbaru + 2 łyżki ksylitolu lub cukru

WYKONANIE:

MASA KOKOSOWA: Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody i odstawić. W rondelku umieścić mleko kokosowe i cukier. Podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Odstawić z ognia, dodać rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Masę wlać do 4 szklanek, ostudzić i wstawić do lodówki na 2-3 godziny, aż masa stężeje.

RABARBAR: Rabarbar umyć, osuszyć (nie obierać!!) i pokroić na 0,5cm kawałki. Następnie wymieszać z cukrem lub ksylitolem i około 5-7 minut podsmażać na suchej patelni. Powstały dżem ostudzić a następnie wyłożyć na stężałą masę kokosową. Można udekorować świeżą truskawką lub listkami mięty. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!