Witajcie, dziś zapraszam Was na pyszny, kokosowy deser z lekko kwaśnym rabarbarem. Sezon na rabarbar w pełni, więc korzystajmy 🙂
SKŁADNIKI:
- 250 ml mleka kokosowego (ja użyłam z kartonika)
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny
- 30 g ksylitolu lub cukru
- szczypta soli
- 350 g rabarbaru + 2 łyżki ksylitolu lub cukru
WYKONANIE:
MASA KOKOSOWA: Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody i odstawić. W rondelku umieścić mleko kokosowe i cukier. Podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Odstawić z ognia, dodać rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Masę wlać do 4 szklanek, ostudzić i wstawić do lodówki na 2-3 godziny, aż masa stężeje.
RABARBAR: Rabarbar umyć, osuszyć (nie obierać!!) i pokroić na 0,5cm kawałki. Następnie wymieszać z cukrem lub ksylitolem i około 5-7 minut podsmażać na suchej patelni. Powstały dżem ostudzić a następnie wyłożyć na stężałą masę kokosową. Można udekorować świeżą truskawką lub listkami mięty. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!