CIASTA I DESERY, PRZEPISY

Crumble z rabarbarem i truskawkami

Crumble z rabarbarem i truskawkami to bardzo uniwersalny przepis. Zamiast rabarbaru i truskawek, możecie użyć dowolnych sezonowych owoców. Możecie je podać jeszcze gorące z kulką waniliowych lodów lub kleksem gęstego jogurtu greckiego. Tak czy inaczej…pyszności 🙂

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  • 150g mąki owsianej
  • 100g masła
  • 80g cukru pudru (lub zmielonego ksylitolu)
  • ekstrakt waniliowy
  • mala szczypta soli

Składniki zagnieść do powstania kruszonki i schłodzić 30 minut w lodówce.

DODATKOWO:

  • 300g owoców (u mnie 150g rabarbaru i 150g truskawek)
  • 25g płatków migdałów
  • cukier puder lub zmielony ksylitol do posypania
  • lody waniliowe

WYKONANIE:

Owoce umyć i osuszyć. Rabarbar pokroić na 1cm kawałki (nie obierać) i poddusić z 1 łyżką wody na patelni przez około 5-7 minut. Truskawki pokroić na mniejsze kawałki. Tak przygotowane owoce ułożyć w naczyniu do zapiekania, na wierzch posypać owsiana kruszonką.

Zapiekać około 30-35 minut w 180 stopniach do zarumienienia kruszonki. Podawać gorące z kulką lodów waniliowych lub kleksem jogurtu naturalnego.

Smacznego!