CIASTA I DESERY, PRZEPISY

Ciasto ze śliwkami

kruche ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami poleca się na niedzielny podwieczorek 🙂 Lub na poniedziałkowy poranek? Jeśli coś zostanie od niedzieli…

Zawsze można upiec drugi raz! Polecam! Sezon na śliwki w pełni…

SKŁADNIKI:

  • 90g mąki ziemniaczanej
  • 120g mąki pszennej
  • 90g zimnego masła
  • cukier waniliowy
  • 80g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 500g śliwek
  • cukier puder do posypania ciasta

WYKONANIE:

Wymieszać wszystkie składniki do połączenia i schłodzić 30 minut w lodówce. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Formę do pieczenia wyłożyć papierem, równomiernie rozłożyć ciasto, wyrównać powierzchnię łyżką zmoczoną w letniej wodzie.

Śliwki wypestkować i przekroić na 4 części. Owoce ciasno układać na cieście. Piec około 45 minut.

Podawać posypane cukrem pudrem.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz