Ciasto ze śliwkami poleca się na niedzielny podwieczorek 🙂 Lub na poniedziałkowy poranek? Jeśli coś zostanie od niedzieli…
Zawsze można upiec drugi raz! Polecam! Sezon na śliwki w pełni…
SKŁADNIKI:
- 90g mąki ziemniaczanej
- 120g mąki pszennej
- 90g zimnego masła
- cukier waniliowy
- 80g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżka śmietany 18%
- 500g śliwek
- cukier puder do posypania ciasta
WYKONANIE:
Wymieszać wszystkie składniki do połączenia i schłodzić 30 minut w lodówce. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Formę do pieczenia wyłożyć papierem, równomiernie rozłożyć ciasto, wyrównać powierzchnię łyżką zmoczoną w letniej wodzie.
Śliwki wypestkować i przekroić na 4 części. Owoce ciasno układać na cieście. Piec około 45 minut.
Podawać posypane cukrem pudrem.
Smacznego!