CIASTA I DESERY, PRZEPISY

Ciasto szpinakowe z kremem mascarpone

Ciasto szpinakowe z kremem mascarpone jadłam pierwszy raz wiele lat temu. Przepis leżał wydrukowany, aż wreszcie doczekał się swojej kolejki 🙂 Ciasto jest przyjemnie wilgotne, cytrynowe, posmak szpinaku jest na granicy wyczuwalności i najważniejsze: ciasto jest zielone. Nie wiem dlaczego wydaje mi się, że jak gotuję lub piekę coś zielonego, to jest to zdrowe i można jeść bez ograniczeń… 🙂 Ja polecam zrobić je na niedzielę, do popołudniowej kawki!

SKŁADNIKI:

  • 300g szpinaku (możecie użyć mrożonego)
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju słonecznikowego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z 1 cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny

WYKONANIE:

Szpinak rozmrozić i zblendować na gładki krem.

Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie wlać olej i nadal miksować. Do masy dodać rozdrobniony szpinak, sok i skórkę z cytryny i zmiksować do połączenia składników.

Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać do masy szpatułką.

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i piec na 170 stopni około 40 minut (do suchego patyczka)

Wystudzone ciasto przekroić na dwie części, jeśli na górze wyrosła „górka”, też ją ściąć i pokruszyć. Będzie zieloną kruszonką na wierzch ciasta.

KREM MASCARPONE:

  • 400-500g serka mascarpone
  • 5 łyżek śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • do dekoracji: owoce granatu lub maliny, kilka borówek

Składniki zmiksować na gładki krem. Pierwszy blat ciasta ułożyć na płaskim talerzu lub paterze, posmarować 3/4 kremu mascarpone, przykryć drugim blatem. Wierzch posmarować pozostałym kremem, udekorować zieloną kruszonką, pestkami granatu i borówkami. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!