CIASTA I DESERY, PRZEPISY

Ciasto śmietankowe z malinami

Dziś przepis na letnie ciasto z malinami. To jeden z lepszych przepisów na ucierane ciasta. Niby takie zwykłe a takie pyszne. Polecam!

SKŁADNIKI (w temperaturze pokojowej):

  • 2 i 2/3 szklanki mąki
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 2 jajka
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
  • 2 budynie śmietankowe
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500g malin
  • gruby cukier do posypania

WYKONANIE:

Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać jajka, cukier waniliowy i dalej miksować. Mąkę, budyń i proszek do pieczenia przesiać do osobnej miski. Suche składniki dodawać na przemian ze śmietaną, cały czas miksując.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę. Na górę ułożyć maliny a następnie posypać grubym cukrem.

Piec w temperaturze 180 stopni około 45-55 minut (do suchego patyczka)

Smacznego!

 

Dodaj komentarz