Dziś przepis na letnie ciasto z malinami. To jeden z lepszych przepisów na ucierane ciasta. Niby takie zwykłe a takie pyszne. Polecam!
SKŁADNIKI (w temperaturze pokojowej):
- 2 i 2/3 szklanki mąki
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 200 g masła
- 2 jajka
- 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
- 2 budynie śmietankowe
- cukier waniliowy
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500g malin
- gruby cukier do posypania
WYKONANIE:
Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać jajka, cukier waniliowy i dalej miksować. Mąkę, budyń i proszek do pieczenia przesiać do osobnej miski. Suche składniki dodawać na przemian ze śmietaną, cały czas miksując.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę. Na górę ułożyć maliny a następnie posypać grubym cukrem.
Piec w temperaturze 180 stopni około 45-55 minut (do suchego patyczka)
Smacznego!