Dziś przepis na letnie ciasto z malinami. To jeden z lepszych przepisów na ucierane ciasta. Niby takie zwykłe a takie pyszne. Polecam!
SKŁADNIKI (w temperaturze pokojowej):
- 2 i 2/3 szklanki mąki
 - 1 i 1/3 szklanki cukru
 - 200 g masła
 - 2 jajka
 - 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
 - 2 budynie śmietankowe
 - cukier waniliowy
 - 3 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 500g malin
 - gruby cukier do posypania
 
WYKONANIE:
Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać jajka, cukier waniliowy i dalej miksować. Mąkę, budyń i proszek do pieczenia przesiać do osobnej miski. Suche składniki dodawać na przemian ze śmietaną, cały czas miksując.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę. Na górę ułożyć maliny a następnie posypać grubym cukrem.
Piec w temperaturze 180 stopni około 45-55 minut (do suchego patyczka)
Smacznego!
