CIASTA I DESERY, PRZEPISY

Ciasto owsiane z truskawkami i rabarbarem

Bardzo lubię owsiane wypieki, więc dziś dzielę się z Wami bardzo uniwersalnym przepisem na ciasto owsiane z truskawkami i rabarbarem. Możecie do niego użyć dowolnych owoców sezonowych lub zużyć te zamrożone 🙂 Polecam!

SKŁADNIKI:

  • 2,5 szklanki płatków owsianych
  • 1 1/4 szklanki mąki owsianej
  • 0,5 szklanki cukru lub ksylitolu
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • szczypta soli
  • 200g masła

Wszystkie składniki zagnieść krótko, tylko do połączenia. Podzielić na dwie części (2/3 i 1/3) i schować na 30 minut do lodówki. Ciasto będzie się nieco kruszyło. Nic nie szkodzi. Tak ma być 🙂

DODATKOWO:

  • 700g owoców (u mnie 500g rabarbaru i 200g truskawek)
  • sok z 0,5 cytryny
  • 3 łyżeczki budyniu waniliowego (lub mąki ziemniaczanej)
  • 2 łyżki cukru
  • garść płatków migdałowych
  • cukier puder do posypania (lub zmielony ksylitol)

Owoce umyć, osuszyć. Truskawki odszypułkować, rabarbar pokroić na 2cm kawałki (nie obierać). Owoce umieścić na patelni, polać sokiem z cytryny, posypać cukrem, proszkiem budyniowym (lub mąką ziemniaczaną) i smażyć na wolnym ogniu około 10 minut. Wystudzić.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno równomiernie rozłożyć większą część ciasta, następnie nadzienie owocowe, a na koniec mniejszą część ciasta. Całość posypać płatkami migdałowymi i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 40 minut.

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub zmielonym ksylitolem. Polecam podawać z lodami waniliowymi 🙂

Smacznego!