Bardzo lubię owsiane wypieki, więc dziś dzielę się z Wami bardzo uniwersalnym przepisem na ciasto owsiane z truskawkami i rabarbarem. Możecie do niego użyć dowolnych owoców sezonowych lub zużyć te zamrożone 🙂 Polecam!
SKŁADNIKI:
- 2,5 szklanki płatków owsianych
- 1 1/4 szklanki mąki owsianej
- 0,5 szklanki cukru lub ksylitolu
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- szczypta soli
- 200g masła
Wszystkie składniki zagnieść krótko, tylko do połączenia. Podzielić na dwie części (2/3 i 1/3) i schować na 30 minut do lodówki. Ciasto będzie się nieco kruszyło. Nic nie szkodzi. Tak ma być 🙂
DODATKOWO:
- 700g owoców (u mnie 500g rabarbaru i 200g truskawek)
- sok z 0,5 cytryny
- 3 łyżeczki budyniu waniliowego (lub mąki ziemniaczanej)
- 2 łyżki cukru
- garść płatków migdałowych
- cukier puder do posypania (lub zmielony ksylitol)
Owoce umyć, osuszyć. Truskawki odszypułkować, rabarbar pokroić na 2cm kawałki (nie obierać). Owoce umieścić na patelni, polać sokiem z cytryny, posypać cukrem, proszkiem budyniowym (lub mąką ziemniaczaną) i smażyć na wolnym ogniu około 10 minut. Wystudzić.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno równomiernie rozłożyć większą część ciasta, następnie nadzienie owocowe, a na koniec mniejszą część ciasta. Całość posypać płatkami migdałowymi i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 40 minut.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub zmielonym ksylitolem. Polecam podawać z lodami waniliowymi 🙂
Smacznego!