CIASTA I DESERY, CIASTKA I BATONIKI

Ciastka z masłem orzechowym

Ciasteczka z masłem orzechowym

SKŁADNIKI:

  • 100 g miękkiego masła
  • 120 g masła orzechowego
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • cukier waniliowy
  • 175 g mąki
  • 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • mała szczypta soli
  • 50 g posiekanych orzechów ziemnych

WYKONANIE:

Do miski włożyć  masło, masło orzechowe i cukier trzcinowy. Ubijać przez ok. 5 minut aż masa będzie jasna i puszysta. Dodać jajko, cukier waniliowy i ubijać jeszcze ok. 2 minuty.

W oddzielnej misce wymieszać mąkę  z solą, sodą, proszkiem do pieczenia. Mieszankę wsypać do ubitej masy i wymieszać na jednolitą masę. Dodać posiekane orzechy i delikatnie wymieszać.

Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć i wykładać na blaszkę z zachowaniem odstępów (podczas pieczenia rozejdzie się na boki)

Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut

Smacznego!

Dodaj komentarz