CIASTA I DESERY, CIASTKA I BATONIKI

Ciasteczka maślane

Ciasteczka maślane

Najważniejszym składnikiem jest masło. Kupcie dobrej jakości i świeże a ciasteczka odwdzięczą się cudownym maślano – waniliowym zapachem. Polecam do pochrupania przy szklaneczce mleka 🙂 lub w bardziej wytwornej wersji na Boże Narodzenie.

Przepis ten dedykuję Zuzi 🙂

 

SKŁADNIKI:

  • 150 g schłodzonego masła
  • 500 g mąki pszennej
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy

WYKONANIE:

Wszystkie składniki szybko zagnieść tylko do połączenia. Uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez około 30 – 60 minut.

Ciasto rozwałkować i wycinać dowolne kształty.

Piec w temperaturze 160 stopni przez około 10-15 minut.

Można przechowywać kilka tygodni.

Smacznego!

Dodaj komentarz