CIASTA I DESERY, CIASTKA I BATONIKI

Ciasteczka brownie

Kiedy najdzie Was ochota na coś na wskroś czekoladowego – upieczcie sobie ciasteczka brownie. Kiedy się pieką zapach czekolady przepełnia cały dom… Są pyszne, wilgotne wewnątrz z cudowną czekoladową skorupką. Do środka dodałam kawałki białej czekolady, włoskich orzechów i migdałów – same rarytasy 🙂

SKŁADNIKI:

  • 100g mąki
  • 300g cukru
  • 120g masła
  • 4 jajka
  • 5 łyżek kakao
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50g orzechów włoskich
  • 50g migdałów
  • 300g gorzkiej czekolady
  • 100g białej czekolady

WYKONANIE:

W rondelku na małym ogniu roztopić masło z gorzką czekoladą. W misce ubić jajka z cukrem na jasną, puszystą masę (ubijać aż cukier się całkowicie rozpuści). Następnie wlać masę czekoladową i dokładnie wymieszać. Do masy wsypać mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać posiekane orzechy, migdały i białą czekoladę.

Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wykładać na blaszkę łyżką, zachowując odstępy.

Piec 10 minut na 180 stopni.

Wystudzić na kratce i smacznego!

Dodaj komentarz