Chrupiące szparagi zawijane w plastry oscypka z jajkiem w koszulce to moja propozycja na letni lunch lub późne niedzielne śniadanie. Serdecznie polecam!
SKŁADNIKI:
- 4 kromki pełnoziarnistego chleba
- pęczek zielonych szparagów
- kilka plastrów oscypka
- 2 jajka
- kilka listków rukoli (lub innej ulubionej sałaty)
- 4 łyżki octu
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz do smaku
WYKONANIE:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Kromki chleba lekko posmarować 1 łyżką oliwy. Szparagi umyć, osuszyć i odłamać zdrewniałe końce. Podzielić na dwie części, zawinąć plastrami oscypka i posmarować pozostałą oliwą. Dużą blachę do pieczenia wyłożyć papierem, ułożyć kromki chleba i szparagi. Zapiekać 10-12 minut.
Jajko wbić do miseczki. W garnku zagotować litr wody. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień, by delikatnie bulgotała. Do wody dodać ocet (około 2 łyżek). Następnie wodę mieszać w taki sposób, by na środku utworzył się wir. Cały czas mieszając, w środek wiru wlać jajko z miseczki. Przestać mieszać i gotować jajko 3 minuty. Po tym czasie wyciągnąć jajko łyżką i osączyć na papierowym ręczniku. Drugie jajko ugotować tak samo.
Zapieczony chleb, szparagi, jajka wraz ze świeżą rukolą podawać natychmiast.
Smacznego!