DANIA NA CIEPŁO, DODATKI I PRZEKĄSKI, PRZEPISY, ŚNIADANIA

Chrupiące szparagi zawijane w plastry oscypka z jajkiem w koszulce

Chrupiące szparagi zawijane w plastry oscypka z jajkiem w koszulce to moja propozycja na letni lunch lub późne niedzielne śniadanie. Serdecznie polecam!

SKŁADNIKI:

  • 4 kromki pełnoziarnistego chleba
  • pęczek zielonych szparagów
  • kilka plastrów oscypka
  • 2 jajka
  • kilka listków rukoli (lub innej ulubionej sałaty)
  • 4 łyżki octu
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Kromki chleba lekko posmarować 1 łyżką oliwy. Szparagi umyć, osuszyć i odłamać zdrewniałe końce. Podzielić na dwie części, zawinąć plastrami oscypka i posmarować pozostałą oliwą. Dużą blachę do pieczenia wyłożyć papierem, ułożyć kromki chleba i szparagi. Zapiekać 10-12 minut.

Jajko wbić do miseczki. W garnku zagotować litr wody. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień, by delikatnie bulgotała. Do wody dodać ocet (około 2 łyżek). Następnie wodę mieszać w taki sposób, by na środku utworzył się wir. Cały czas mieszając, w środek wiru wlać jajko z miseczki. Przestać mieszać i gotować jajko 3 minuty. Po tym czasie wyciągnąć jajko łyżką i osączyć na papierowym ręczniku. Drugie jajko ugotować tak samo.

Zapieczony chleb, szparagi, jajka wraz ze świeżą rukolą podawać natychmiast.

Smacznego!