Na gorące, letnie dni chłodnik jak znalazł. Dzisiaj podaję przepis na ogórkowy z awokado. Polecam zrobić go dzień wcześniej, aby składniki się przegryzły i by był dobrze schłodzony. Wtedy jest najsmaczniejszy. Nie dodawajcie zbyt dużo czosnku, bo jeśli wasz chłodnik spędzi noc w lodówce – czosnek nabierze mocy – i zdominuje smak. A ma być świeży i ogórkowy.
SKŁADNIKI:
- 500g jogurtu naturalnego lub kefiru
- 6-8 ogórków gruntowych
- 1 awokado
- 0,5 ząbka czosnku
- sok z połowy cytryny
- szczypiorek
- koperek
- sól, pieprz
- kilka listków świeżej mięty (opcjonalnie)
WYKONANIE:
Ogórki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek rozgnieść w prasce. Jogurt/kefir zblendować z awokado i dodać ogórki, czosnek, posiekany koperek i szczypiorek, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Schłodzić w lodówce.
Smacznego!