Nie znam zupy, która ma piękniejszy kolor… Oprócz tartych buraków, polecam dodać kilka malutkich buraczków w całości, miło potem na nie trafić w miseczce 🙂
SKŁADNIKI:
- 1,5l maślanki, kefiru lub jogurtu naturalnego (lub mix)
- 200ml gęstej, kwaśniej śmietany
- 3 młode buraki ugotowane w łupinach (oraz kilka malutkich buraczków)
- 4 ogórki gruntowe (obrane)
- pęczek rzodkiewek
- 1/2 pęczku koperku
- 1/2 pęczku szczypiorku
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz i cukier do smaku
WYKONANIE:
Buraki, ogórki oraz rzodkiewkę zetrzeć na tarce na grube wiórki. Koperek i szczypiorek drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Maślankę/kefir/jogurt wymieszać z potartymi warzywami, zieleniną i czosnkiem. Dodać malutkie buraczki w całości 🙂 Doprawić do smaku solą, pieprzem i opcjonalnie odrobiną cukru. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Podawać z jajkiem ugotowanym na półtwardo.
Smacznego!