Bruschetta to bardzo włoska przekąska. Podstawą jest grzanka posmarowana oliwą i roztartym czosnkiem, podawana z mieszanką pokrojonych pomidorów i bazylii. Można posypać pokruszoną fetą. Pycha…
SKŁADNIKI:
- bagietka
- oliwa
- czosnek
- duży pomidor malinowy
- świeża bazylia
- mała cebula
- ser feta (opcjonalnie)
- sól, pieprz
WYKONANIE:
Bagietkę pokroić na kromki. Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
Pomidora sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w drobną kostkę i odsączyć nadmiar soku. Cebulę pokroić w drobna kostkę i wymieszać z pomidorami.
Bagietkę grillować około 5 minut (kromki mają być rumiane)
Wyjąć z piekarnika, polać oliwą, natrzeć czosnkiem i na każdą ułożyć pomidory z cebulką. Posypać solą, pieprzem i bazylią.
Jeśli zamierzacie posypać pokruszoną fetą, nie trzeba już solić. Feta jest wystarczająco słona.
Smacznego!