DODATKI I PRZEKĄSKI, PRZEPISY, ŚNIADANIA

Bruschetta

Bruscetta

Bruschetta to bardzo włoska przekąska. Podstawą jest grzanka posmarowana oliwą i roztartym czosnkiem, podawana z mieszanką pokrojonych pomidorów i bazylii. Można posypać pokruszoną fetą. Pycha…

SKŁADNIKI:
  • bagietka
  • oliwa
  • czosnek
  • duży pomidor malinowy
  • świeża bazylia
  • mała cebula
  • ser feta (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
WYKONANIE:

Bagietkę pokroić na kromki. Nagrzać piekarnik do 180 stopni.

Pomidora sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w drobną kostkę i odsączyć nadmiar soku. Cebulę pokroić w drobna kostkę i wymieszać z pomidorami.

Bagietkę grillować około 5 minut (kromki mają być rumiane)

Wyjąć z piekarnika, polać  oliwą, natrzeć czosnkiem i na każdą ułożyć pomidory z cebulką. Posypać solą, pieprzem i bazylią.

Jeśli zamierzacie posypać pokruszoną fetą, nie trzeba już solić. Feta jest wystarczająco słona.

Smacznego!

Dodaj komentarz