Rogaliki krucho-drożdżowe z makiem – są bardzo kruche a zarazem mięciutkie… Robi się je bardzo szybko i pozostają świeże kilka dni, a nadzienie makowe z orzechami pomału przypomina, że niebawem Boże Narodzenie 🙂
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 250g mąki pszennej
- 100g miękkiego masła
- 4g suchych drożdży
- 3 łyżki śmietany 18%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 jajko
- 2 żółtka
- szczypta soli
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść na jednolitą masę i pozostawić w temperaturze pokojowej.
FARSZ:
- 200g gotowej masy makowej
WYKONANIE:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na okrągły placek i podzielić na 8 „trójkątów”. Na każdy trójkąt nałożyć farsz i zwinąć, zaczynając od „podstawy” trójkąta. Zwinięty rogalik wygiąć w „C” i ułożyć na blaszce. Tak przygotowane rogaliki przykryć ściereczką i pozostawić na godzinę do delikatnego wyrośnięcia.
Piec 15-20 minut aż rogaliki smakowicie się „zarumienią”.
Studzić na kratce. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!