DANIA NA CIEPŁO, PRZEPISY, SAŁATKI

Makaron dyniowy z gorgonzolą

Sezon dyniowy w pełni, więc dzielę się dziś z Wami przepisem na makaron dyniowy z gorgonzolą. Jest zaskakująco smaczny 🙂 Polecam!

SKŁADNIKI:

  • 800g dyni piżmowej, „przerobionej” na makaron (makaron z dyni najłatwiej zrobić temperówką lub obieraczką do warzyw)
  • 150g gorgonzoli pokrojonej w plastry
  • 1/4 szklanki drobno startego parmezanu
  • 100g masła
  • garść drobno posiekanej pietruszki
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

WYKONANIE:

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć makaron dyniowy, polać 1 łyżką oliwy, posypać solą i pieprzem i piec 5 minut.

Masło podgrzewać w rondelku 4-5 minut, aż zacznie się pienić i stanie się orzechowo-brązowe.

Dynię i gorgonzolę podzielić na talerze, polać zrumienionym masłem, posypać parmezanem i posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!