PRZEPISY, ŚNIADANIA, SPIŻARNIA

Dżem truskawkowo-rabarbarowy z nasionami chia

Dżem truskawkowo-rabarbarowy z nasionami chia, to taki dżem na teraz. Nie na zimę. Można go przechowywać w lodówce do tygodnia. Ma cudowny, czerwony kolor i słodko-kwaśny smak. Jest pyszny na pajdce świeżego, chrupiącego chleba lub z racuszkami, naleśnikami, goframi…wyjadany łyżką ze słoika… Polecam!

SKŁADNIKI:

  • 230g rabarbaru
  • 370g truskawek (można użyć mrożonych)
  • 1/3 szklanki miodu (lub innej substancji słodzącej)
  • 1/4 szklanki nasion chia

WYKONANIE:

Owoce (truskawki odszypułkowane, jeśli są duże, pokroić na mniejsze kawałki, rabarbar pokrojony na 1cm kawałki) umieścić w garnku. Zasypać cukrem/miodem/syropem klonowym i gotować około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie owoce powinny puścić sporo soku. Zdjąć z palnika, wsypać nasiona chia i wymieszać. Odstawić na 15 minut do zgęstnienia dżemu.

Przełożyć do słoiczków i przechowywać w lodówce do 7 dni.

Smacznego!