CIASTA I DESERY, PRZEPISY

Lody jogurtowo truskawkowe z rabarbarem

Dziś dzielę się z Wami przepisem na lody jogurtowo truskawkowe z rabarbarem. Jogurt, kilka truskawek, kawałek rabarbaru, ksylitol lub cukier… i gotowe. Polecam do popołudniowej kawki!

SKŁADNIKI:

  • 400g jogurtu naturalnego
  • kilka truskawek (mogą być mrożone)
  • 3-4 łyżki cukru, miodu lub ksylitolu
  • 2-3 gałązki rabarbaru (200-300g)

WYKONANIE:

Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na 1cm kawałki (nie obierać!), wymieszać z 2 łyżkami cukru i smażyć kilka minut na patelni do uzyskania konsystencji gęstego dżemu. Wystudzić.

Jogurt zmiksować z pozostałym cukrem i truskawkami.

Na dno każdej foremki wlać masę rabarbarową, a następnie jogurtową. Chłodzić najlepiej przez całą noc.

Smacznego!