Dziś dzielę się z Wami przepisem na lody jogurtowo truskawkowe z rabarbarem. Jogurt, kilka truskawek, kawałek rabarbaru, ksylitol lub cukier… i gotowe. Polecam do popołudniowej kawki!
SKŁADNIKI:
- 400g jogurtu naturalnego
- kilka truskawek (mogą być mrożone)
- 3-4 łyżki cukru, miodu lub ksylitolu
- 2-3 gałązki rabarbaru (200-300g)
WYKONANIE:
Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na 1cm kawałki (nie obierać!), wymieszać z 2 łyżkami cukru i smażyć kilka minut na patelni do uzyskania konsystencji gęstego dżemu. Wystudzić.
Jogurt zmiksować z pozostałym cukrem i truskawkami.
Na dno każdej foremki wlać masę rabarbarową, a następnie jogurtową. Chłodzić najlepiej przez całą noc.
Smacznego!