Dziś dzielę się z Wami przepisem na tarty czekoladowe, wypełnione waniliowym nadzieniem i truskawkami. Bez glutenu, bez laktozy i bez cukru. Mogą być deserem lub zdrowym śniadaniem. Polecam!
SKŁADNIKI NA CZEKOLADOWY SPÓD (6 porcji):
- 1 szklanka migdałów lub Waszych ulubionych orzechów (160g)
- 40g płatków owsianych bezglutenowych
- 4 łyżki kakao
- 100g suszonych daktyli bez pestek
- 2 łyżki oleju kokosowego
- szczypta soli
WYKONANIE:
Daktyle zalać wrzątkiem na 15 minut. Odsączyć i zblendować na gładką pastę. Migdały lub orzechy zmielić z płatkami owsianymi na grubszą mąkę. Wymieszać zmielone migdały i płatki owsiane, pastę z daktyli, kakao, olej kokosowy, szczyptę soli i bardzo dokładnie wymieszać. Masą wyłożyć foremki do tarty i schłodzić w lodówce.
WANILIOWE NADZIENIE:
- 250g jogurtu naturalnego bez laktozy
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2-3 łyżki zmielonego ksylitolu
- ekstrakt waniliowy
- 200g truskawek
Żelatynę bardzo dokładnie wymieszać z 2 łyżkami wrzącej wody i pozostawić do delikatnego wystudzenia. Jogurt wymieszać z ksylitolem i wanilią. Dodać wystudzoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Masą wypełnić mini tarty, ozdobić pokrojonymi truskawkami i schłodzić 2 godziny w lodówce.
Smacznego!