Dziś dzielę się z Wami przepisem na bardzo szybki bezglutenowy chleb ryżowy na drożdżach. Ma bardzo łagodny, prawie pszenny smak.
SKŁADNIKI:
- 375 g mąki ryżowej
- 150 g skrobi ziemniaczanej
- 4 łyżki zmielonych nasion lnu
- 38 g drożdży
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru (dla drożdży)
- po 1/3 szklanki nasion słonecznika i sezamu
WYKONANIE:
Do szklanki wlej niewielką ilość ciepłej wody i rozpuść w niej drożdże. Dodaj 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki ryżowej. Bardzo dokładnie wymieszaj i odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce.
W misce wymieszaj obie mąki, len, sól, dodaj wyrośnięte drożdże i dolej do całości ciepłej wody. Masa ma mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany. Dodaj połowę ziaren, wymieszaj i przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp pozostałymi ziarnami słonecznika i sezamu, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Kiedy chlebek podwoi swoją objętość, wstaw go do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut, kolejne 45 minut piecz na 180 stopni.
Upieczony chleb wyjmij z formy i pozostaw do ostudzenia.
Smacznego!