DANIA NA CIEPŁO, PRZEPISY

Tymiankowy łosoś z warzywami na parze

Tymiankowy łosoś z warzywami na parze

Tymiankowy łosoś z warzywami na parze to propozycja na baaardzo szybki obiad. 30 minut i gotowe! Lekki, zdrowy, kolorowy przepis z książki Ewy Chodakowskiej „Przepis na sukces”. Polecam!

SKŁADNIKI:

  • 300g filetu z łososia
  • 10 brukselek
  • 1 marchewka
  • 200g brokuła
  • 2 łyżeczki siemienia lnianego
  • 4 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • sól, pieprz
  • do podania: 6 łyżek ryżu

SKŁADNIKI NA SOS JOGURTOWO-CZOSNKOWY:

  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

WYKONANIE:

Filet z łososia umyj, osusz, natrzyj sosem sojowym, przypraw solą, pieprzem i tymiankiem. Odstaw na co najmniej godzinę do lodówki. Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie z łyżeczką tymianku. Następnie dodaj do niego 2 łyżeczki siemienia lnianego i wymieszaj. Warzywa umyj i osusz. Marchewkę obierz i pokrój w talarki, brokuły podziel na różyczki, a brukselkę obierz z wierzchnich liści. Warzywa wraz z łososiem ugotuj na parze (około 20 minut). Podawaj z ryżem i sosem jogurtowo-czosnkowym.

Smacznego!

Przepis pochodzi z książki Ewy Chodakowskiej „Przepis na sukces Ewy Chodakowskiej”