Dziś podaję przepis na kompot ze świeżej żurawiny. W tym roku zagości na naszym świątecznym stole obok kompotu ze suszonych owoców. Jest wiele powodów, dla których warto wypić szklaneczkę (albo nawet dwie 🙂 Jakie? Sporo witamin i minerałów, korzystny wpływ na naszą odporność i układ moczowy… no i ten kolor…
Dzisiejszy wpis dedykuję Jadzi i Włodkowi – wiele lat temu obdarowali mnie żurawiną przywiezioną z bardzo daleka, bo aż z Łotwy 🙂
SKŁADNIKI:
- 500 g żurawiny (może być mrożona)
- 1,5 litra wody
- 150 g cukru lub ksylitolu
WYKONANIE:
Żurawinę dokładnie opłukać na sitku, włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać cukier. Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 30-40 minut. W razie potrzeby dodać więcej cukru.
Po tym czasie kompot przecedzić przez sitko i wystudzić (choć bardzo dobrze smakuje też w wersji na ciepło). Przechowywać w chłodnym miejscu.
Smacznego!