Hummus, czyli pasta z ciecierzycy – to bardzo uniwersalne danie. Możecie go zabrać w pudełku do pracy i smarować nim chrupiące pieczywo na śniadanie lub podać tak jak ja z kilkoma smacznymi dodatkami podczas spotkania z przyjaciółmi. Polecam!
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka ciecierzycy z puszki
- 1 ząbki czosnku
- 1 łyżka pasty tahini
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- około 50 ml oliwy
- duża szczypta kminu rzymskiego
- sól, pieprz
- natka pietruszki
WYKONANIE:
W misie malaksera umieścić: ciecierzycę, obrane ząbki czosnku, pastę tahini, sok z cytryny i oliwę. Zmiksować na jednolitą, gładką masę. Doprawić solą, pieprzem i kuminem. Przełożyć do miseczki, polać oliwą z oliwek, posypać słodką papryką i natką pietruszki. Podawać z chrupiącym, świeżym pieczywem.
Smacznego!