SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
- 300 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 70 g cukru pudru
- 3 żółtka
- cukier waniliowy
SKŁADNIKI NA MASĘ MAKOWĄ:
- 1 puszka masy makowej 850 g
- 0,5 szklanki orzechów
- 0,5 szklanki migdałów
- 0,5 szklanki rodzynek
- 3 białka
- skórka otarta z dwóch pomarańczy
WYKONANIE – CIASTO KRUCHE
Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto i włożyć do lodówki na 60 minut.
WYKONANIE – MASA MAKOWA
Orzechy i migdały posiekać na mniejsze kawałki. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Masę makową wymieszać z orzechami, migdałami, rodzynkami, skórką otartą z pomarańczy i delikatnie wmieszać ubite białka.
Kruche ciasto podzielić na 2 części. Jedną część rozwałkować i wyłożyć ciastem formę do tarty. Na ciasto wyłożyć masę makową. Na wierzchu ułożyć gwiazdki wycięte z pozostałej części ciasta.
Piec około 35-40 minut na 180 stopni.
Wystudzone ciasto można polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!